Over mij

Ik ben Eeke Grotenbreg en werk in een bovenbouwklas op de Zevende Montessorischool in Amsterdam. Toen ik nog op de pabo zat kreeg ik voor de module ICT in de klas de opdracht een blog te maken. Zie hier het resultaat.

woensdag 14 mei 2008

Bericht zes

Het keuzebord

Wat zal ik eens gaan doen vandaag? Ik wil in de bouwhoek. Maar die is al bezet. Altijd als ik in de bouwhoek wil is deze al bezet. En nooit mag ik meespelen. Het speelhuis is ook wel leuk. Maar dat mag denk ik niet van juf. Ik kan het stiekem proberen? Even langslopen terwijl ik naar de wc ga. En dan per ongeluk op visite blijven. Maar als Juf mij dan ziet mag ik de hele week niet meer op de gang spelen. Ik kan een puzzel gaan maken? Maar ik ken al die puzzels al uit mijn hoofd. Ik kan een boekje gaan lezen in de leeshoek? Maar alle boeken vind ik saai. Ik kan gaan schilderen, computeren, tekenen of kleien? Ik kan met de knexx, de blokken, de trein of het lego? Ik kan met de boerderijdieren?Met de cilinders, de mozaïeken of een vouwwerkje? Of met de kralen? De taalkast? De rekenkast? Of de Montessorikast? Ik moet van Juf vandaag nog een tweede-groeper-werkje doen. Iets met cijfers of letters. Maar dat doe ik vanmiddag wel. Wat zal ik eens gaan doen vandaag? Eigenlijk wil ik gewoon buitenspelen. Of in de bouwhoek. Maar die is al bezet.

dinsdag 6 mei 2008

Bericht vijf

Beeldende Vorming

Vanuit de Pabo moest ik drie op-elkaar-volgende Beeldende Vorminglessen geven aan mijn stageklas. Bij elke les moest er door de leerlingen een nieuwe techniek worden aangeleerd.
Het thema van deze leerlijn zou bij mij De Jungle zijn.
Ter introductie van de eerste les las ik een boek voor over een feest in de jungle. Daarna werden er door de leerlingen verschillende huiden en vachten op papier gezet. Met potlood. Hoe teken je zo goed mogelijk de vacht van een beer? Heeft hij lange of korte haren? Welke kleuren kun je terug vinden in de veren van een papegaai? Hoe zet je de gerimpelde uitgedroogde huid van een olifant op papier?
Ter introductie van de tweede les las ik een boek voor over Elmer. Elmer is geen gewone grijze olifant. Elmer bestaat uit allemaal gekleurde vlakjes. De verschillende huiden en vachten uit de vorige les werden deze les in kleine stukjes gescheurd. Daarna werden de kleine stukjes op een grote blanco olifant geplakt. Een nieuw soort Elmer. Een olifant bestaande uit verschillende soorten huiden en vachten.
Ter introductie van de derde les gaf ik de leerlingen informatieboeken over de jungle en het oerwoud. De leerlingen gingen zelf op onderzoek uit. Onze nieuwe Elmer moest nog een woonplaats krijgen. Met ecoline. Hoe zag de woonomgeving van een olifant eruit? Welke bomen kwamen er voor in de jungle? Hoe teken je dag? En hoe teken je nacht?
Ik ben trots op het resultaat! Deze hangt gezellig boven de bouwhoek.

vrijdag 2 mei 2008

Bericht vier

De rekenstokken
'Dit materiaal heeft Dr. M. Montessori overgenomen van Dr. Seguin, die ermee werkte met zwakzinnige kinderen. Kinderen die met de rekenstokken gaan werken (voor het leren van cijfersymbolen) hebben wel getallen horen uitspreken en weten dat er hoeveelheden zijn, maar zij begrijpen niet de samenhang en de rangorde. Door het werken met de rekenstokken worden zij zich hiervan bewust en krijgen inzicht in de verhoudingen van de hoeveelheden.
Bij de rekenstokken is de hoeveelheid samengevat in één stok. Bijvoorbeeld aan stok vijf zijn vijf eenheden te onderscheiden. Het kind leert nu dat de naam van de laatst getelde eenheid de naam wordt van de gehele hoeveelheid. Bij los materiaal heeft een jong kind de neiging elke eenheid met één te benoemen en begrijpt het niet, dat door bijvoeging van een eenheid de bestaande hoeveelheid wordt vergroot en dat elke hoeveelheid als één geheel gezien moet worden. Door dit materiaal krijgt het kind inzicht in de relatie der hoeveelheden b.v. dat zeven meer is dan vijf, doordat het ziet dat stok zeven langer is. Hierdoor is tevens het absolute van de hoeveelheid zichtbaar.
In de afmetingen van de stokken is de basis van het metriek stelsel vervat, de decimeter en de meter worden als lengte-eenheid beleefd.
Het werken met de rekenstokken boeit de jonge kleuter doordat het tegemoet komt aan de behoefte tot motorische aktiviteit. (Speciaal de grove motoriek)'
Bron: M.J. ten Cate (1973) Het Montessori materiaal deel 1, derde druk, Nederlandse Montessori Vereninging